Η καλύτερη συνταγή για τα πιο αφράτα και τραγανά παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία που έχετε δοκιμάσει ποτέ! Η προετοιμασία τους είναι πολύ διασκεδαστική, ψήνονται πανεύκολα και είναι εξαιρετικά εθιστικά!
Και επειδή κανείς δε μπορεί να φάει μόνο ένα, αυτή παραδοσιακή συνταγή σας δίνει περίπου 90 πεντανόστιμα πασχαλινά κουλουράκια, αρκετά για να δοκιμάσουν όλοι. Εμπρός λοιπόν, μπείτε στο γιορτινό πνέυμα και διασκεδάστε με όλη την οικογένεια καθώς θα πλάθετε τα κουλουράκια σε πλεξούδες, καραβάκια, στριφογυριστά “S”, ακριβώς όπως στις φωτογραφίες παρακάτω. Για έναν παραδεισένιο συνδυασμό, σερβίρετέ τα με μια ζεστή κούπα καφέ…
Συνταγή για αφράτα πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία – Το μυστικό βρίσκεται στην παράδοση
Οι περισσότερες γιορτές στην Ελλάδα περιστρέφονται γύρω από το καλό φαγητό και το Πάσχα σίγουρα δεν αποτελεί εξαίρεση! Αυτές τις ημέρες, σε όλα τα σπίτια ετοιμάζουν πλούσια πιάτα για την Κυριακή του Πάσχα και μαγειρεύουν όλες αυτές τις καταπληκτικές παραδοσιακές συνταγές, όπως αρνάκι, κοντοσούβλι, μαγειρίτσα, κόκκινα αυγά, τσουρέκια, και φυσικά αυτά τα τέλεια πασχαλινά κουλουράκια.
Οι περισσότερες συνταγές για πασχαλινά κουλουράκια περιέχουν βούτυρο, αυγό για το γλασάρισμα, που τους δίνει αυτό το υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα, και διάφορες διογκωτικές ουσίες, για να φουσκώσουν και να γίνουν αφράτα.
Οι περισσότερες σημερινές συνταγές χρησιμοποιούν μπέικιν πάουντερ ή μαγειρική σόδα, αλλά η εμπειρία μου, μου έχει δείξει πως τίποτα δεν συγκρίνεται με την παραδοσιακή συνταγή, η οποία θέλει μαγειρική αμμωνία.
Η αμμωνία θα κάνει τα πασχαλινά κουλουράκια απίστευτα πιο αφράτα και τραγανά σε σχέση με τα υπόλοιπα διογκωτικά υλικά και τα διατηρεί περισσότερο καιρό έτσι.
Αυτή η πραγματικά παραδοσιακή συνταγή θα σας βοηθήσει να φτιάξετε τα πιο απολαυστικά πασχαλινά κουλουράκια, ακριβώς όπως τα έκανε η γιαγιά σας!
ΕκτυπωσηΑφράτα Πασχαλινά κουλουράκια συνταγή (Παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία)
Συστατικά
- 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματιού
- 1 ½ κούπα ζάχαρη
- 25 γρ. μαγειρική αμμωνία σε σκόνη
- ½ κούπα χλιαρό γάλα
- 4 μεσαία αυγά
- 2 βανίλιες σε σκόνη (ή 1 ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας)
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κρόκους αυγού και 1 κ.σ. νερό για το άλλειμα
Οδηγίες
- Για να φτιάξετε αυτή την παραδοσιακή συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία, ξεκινήστε χτυπώντας τη ζάχαρη με το βούτυρο. Προσθέστε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη και το βούτυρο (σε κομματάκια) και χτυπήστε τα καλά για 10-15 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο. Προσέξτε το βούτυρο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Εν τω μεταξύ ζεστάνετε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι ώστε να είναι χλιαρό και αφαιρέστε απ’τη φωτιά. Προσθέστε την αμμωνία μέσα στο γάλα και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί τελείως. Κρατήστε το μίγμα στην άκρη.
- Αφού έχει αφρατέψει το βούτυρο, αρχίστε να προσθέτετε τα αυγά ένα ένα, ενώ συνεχίζετε να χτυπάτε με το μίξερ. Αφήστε κάθε αυγό να απορροφηθεί από το μίγμα πριν προθέσετε το επόμενο. Στη συνέχεια προσθέστε τη βανίλια, το ξύσμα από τα πορτοκάλια και το μίγμα του γάλακτος-αμμωνίας (από το βήμα 2). Χτυπήστε με το μίξερ μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέστε το αλέυρι λίγο λίγο, ενώ χτυπάτε με το μίξερ, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και σχηματιστεί μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει πολύ.
- Τυλίξτε τη ζύμη για τα κουλουράκια με μεμβράνη και αφήστε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
- Τοποθετήστε τη ζύμη για τα κουλουράκια σε μια καθαρή επιφάνεια. Τσιμπήστε λίγη από τη ζύμη και σχηματίστε μια λωρίδα με τα χέρια σας. Φτιάξτε το κάθε κουλουράκι στο σχήμα που θέλετε και κόψτε με ένα μαχαίρι στο τελείωμα για να δώσετε το μέγεθος που θέλετε. Στρώστε ένα μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετήστε πάνω τα κουλουράκια, αφήνωντας απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν όταν ψήνονται. Θα χρειαστείτε περίπου 4-5 ταψιά, ανάλογα το μέγεθος που πλάθετε τα κουλουράκια.
- Σε ένα μικρό μπολάκι βάλτε τους κρόκους και μια κουταλιά νερό και ανακατέψτε με ένα πιρούνι. Με ένα πινελάκι περάστε ελαφριά πάνω από τα κουλουράκια για να γλασαριστούν και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
- Αφήστε τα κουλουράκια να κρυώσουν και αποθηκεύστε τα μέχρι και τρεις εβδομάδες.
Φωτογραφίες συνταγης:
Ακολουθείστε τις οδηγίες μας και φτιάξτε τα καλύτερα πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία! Αν έχετε οποιαδήποτε απορία ή σχόλιο προσθέστε το στο τέλος της σελίδας. Αν σας άρεσε η συνταγή μας, μοιραστείτε την με όλους σας τους φίλους στην αγαπημένη σας πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας τα παρακάτω links!
Πολύ ωραία κουλουράκια πανάλαφρα και πεντανόστιμα! Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή 🙂
Αντί για ανομία μπορώ να βάλω κάτι άλλο ;; Ευχαριστώ
Αν και διαβάζοντας τα σχόλια φοβήθηκα λίγο,τα κουλουράκια μου έγιναν τέλεια!!!
Καλή Ανάσταση!!!!
Χρόνια πολλά μπορώ να τα κανω με αλεύρι σκληρό . Ευχαριστώ πολύ
Μπορώ στο τέλος στο γλασο να μην βάλω αυγό αλλά γάλα;
Γεια σας έκανα μια συνταγή με τα παρακάτω υλικά. Βούτυρο ζάχαρη αυγά αλεύρι (μαλακό) σόδα βανίλια και χυμό πορτοκαλιού.
Εψησα στους 175°¢ για 20 λεπτά τα 30γρ. Απλά βγήκαν λίγο τραγανά.
Το λάθος μου; Το ότι δεν είχα αμμωνία και δεν έβαλα γάλα;
Υπεροχαααα εγιναν τελεια συνταγη
Σημερα εφτιαξα τα πασχαλινα κουλουρακια σας!συγχαρητηρια για την συνταγη βγηκαν τελεια!!!σας ευχαριστω!καλο πασχα σε ολους!
Αντι για βουτυρο μπορω να βαλω φυτινη
Η ΑΜΜΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΙΛΟ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΑΠΛΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΨΗΣΙΜΟ !!!
Στην γεύση πως ήταν?
Πόσα γραμμάρια ομού μείγματος είναι το καθε κουλουράκι?
Τα κουλουράκια μου βγήκαν ξινα από την αμμωνία, δυστυχώς τα πέταξα ???! Είναι πάρα πολύ η αμμωνία για 1κλ αλεύρι…
Τεσπα Καλή Ανάσταση σε όλους!
Με 300 γρ αμμωνία, δηλ όλο το σακουλάκι, βγήκαν τέλεια . Καλή Ανάσταση!!!
einai pragmatika teliaaaa.
Έψαχνα πολύ καιρό να βρω συνταγή με τραγανά αλλά και νόστιμα κουλουράκια. Όλες ήταν αποτυχημένες. Κατέληξα λοιπόν μετά από πολύ ψάξιμο στη συνταγή αυτή και χαίρομαι πραγματικά γιατί έγιναν ακριβώς όπως τα ήθελα εγώ και πιο πολύ ο γιος μου!. Συγχαρητήρια και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους!!!
Μοναδικά, τραγανά, αφράτα, μυρωδάτα, πασχαλινά κουλουράκια που λιώνουν στο στόμα! Ναι με αμμωνία γιατί η παράδοση πάντα κερδίζει! Ευχαριστούμε για την συνταγή που μας ξύπνησε παιδικές μνήμες! Απλά, υπέροχα!
Πολύ έντονη η μυρωδιά της αμμωνίας σε σημείο να μην αναπνέεις την ώρα που ψήνονται…!!!
Νομίζω ότι καλύτερη είναι η σόδα..!!!
Ωραία που είναι θα τα κάνω
Αγαπημένα κλασικά πασχαλιατικα κουλουράκια πού έφτιαχνε ή γιαγιά μας απλά υπέροχα!!!
Τα καλύτερα κουλουράκια!!! Όλοι μου ζητούσαν τη συνταγή.Μπραβο και του χρόνου.