Εκτυπωση
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Παραδοσιακοί τραγανοί Κουραμπιέδες με αλισίβα Συνταγή

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews

Συστατικά

Κλιμακα
  • 600 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ζάχαρη άχνη
  • 1/2 ποτήρι λάδι
  • 1 κιλό αλεύρι (ίσως και λίγο ακόμα)
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ αλισίβα
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ούζο
  • 1 ολόκληρο αυγό και 1 κρόκο
  • 400 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
  • 1 κιλό ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα

Οδηγίες

  1. Για να φτιάξετε αυτή την παραδοσιακή συνταγή για κουραμπιέδες ξεκινήστε καβουρδίζοντας τα αμύγδαλα. Απλώστε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί και τα ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στις αντιστάσεις. Αφήστε τα να κρυώσουν καλά και κοπανίστε στο γουδί σε χοντρά κομμάτια.
  2. Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη άχνη (με το φτερό). Χτυπήστε τα πολύ καλά σε δυνατή ταχύτητα (περίπου 20 λεπτά) μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο.
  3. Χαμηλώστε τη ταχύτητα στο μίξερ και προσθέστε το ούζο, την αλισίβα, το αυγό και τον κρόκο και ανακατέψτε. Ρίξτε λίγο λίγο το αλεύρι και τα αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα και πλάστε στο χέρι μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
  4. Πλάθετε στρογγυλούς κουραμπιέδες 3 εκ. και τους πιέζετε με το δάχτυλο ελαφρώς στην κορυφή. Βάλτε τους κουραμπιέδες σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20-30 λεπτά, ανάλογα και με το μέγεθος.
  5. Βγάλτε τους κουραμπιέδες από το φούρνο και αφήστε τους να κρυώσουν πολύ καλά. Στη συνέχεια ρίξτε τους σε ένα ταψί γεμάτο άχνη. Γυρίστε τους να καλυφθούν καλά και μεταφέρετε σε μια πιατέλα. Σερβίρετε σε πυραμίδα πασπαλίζοντας κάθε σειρά με άχνη ζάχαρη.