Οι καλύτερες παραδοσιακές πατάτες φούρνου λεμονάτες, ιδανικές για το κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι! Τραγανές εξωτερικά, αφράτες από μέσα με υπέροχη λεμονάτη γεύση..
Γνωστές και ως πατάτες λαδορίγανη ή πατάτες ψητές, οι πατάτες φούρνου είναι ένα από τα βασικά συνοδευτικά της ελληνικής κουζίνας και σερβίρονται ιδανικά με το κυριακάτικο ψητό, κοτόπουλο, αρνάκι ή χοιρινό, είτε με μπριζόλα ή ζουμερά μπιφτέκια.
Σίγουρα οι πατάτες φούρνου είναι ένα από τα γευστικότερα συνοδευτικά για ψητό κρέας, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα πιάτο που μπορεί να σταθεί και από μόνο του, σαν κύριο πιάτο, μαζί με ένα καλό κομμάτι φέτα και χωριάτικο ψωμί για να βουτήξετε μέσα στην υπέροχη σάλτσα.
Επίσης οι πατάτες φούρνου με λεμόνι είναι εκπληκτικό συνοδευτικό και για ψητό ψάρι. Οπότε αυτή η συνταγή θα γίνει σίγουρα η αγαπημένη σας, αφού ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα και ικανοποιεί κάθε γούστο.
Σίγουρα θα έχετε δοκιμάσει πολλές συνταγές για πατάτες φούρνου, όμως αυτή η συνταγή περιλαμβάνει ένα υλικό που ίσως δεν έχετε ξαναδοκιμάσει να χρησιμοποιήσετε που πραγματικά κάνει τη διαφορά!
Συνταγή για πατάτες φούρνου λεμονάτες – Το μυστικό είναι στη σάλτσα!
Ένας από τους βασικότερους λόγους για τη μεγάλη δημοφιλία αυτού της συνταγής για πατάτες φούρνου είναι η απλότητά της. Βασίζεται σε απλά ποιοτικά υλικά της ελληνικής κουζίνας, το ελαιόλαδο, το λεμόνι, τη ρίγανη, ο σκόρδο και φυσικά το μυστικό συστατικό, το σιμιγδάλι.
Οι πατάτες φούρνου σε αυτή τη συνταγή ψήνονται μέσα ένα μείγμα από ελαίολαδο, λεμόνι, ξερή ρίγανη, λιωμένο σκόρδο και σιμιγδάλι. Το σιμιγδάλι φτίαχνεται αλέθοντας τους κόκκους των σιτηρών, ιδιαίτερα του σκληρού σταριού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ιδανικά σε σάλτσες ψητών (καθώς και σε ζύμες για πίτσα).
Οι πατάτες φούρνου θα καλυφθούν με το σιμιγδάλι και θα σχηματίσουν μια υπέροχη χρυσαφένια και τραγανή κρούστα όταν ψήνονται. Για αυτή τη συνταγή για πατάτες φούρνου είναι επίσης σημαντικό να διαλέξετε μερικές καλές ποιοτικές πατάτες που να κάνουν για φούρνο.
Πολύ συχνά οι πατάτες φούρνου μαγειρεύονται στο ίδιο ταψί με κάποιο κρέας. Μ’αυτό το τρόπο θα απορροφήσουν τους χυμούς και τη γεύση του κρέατος και θα γίνουν ακόμα πιο νόστιμες.
Αν τις βάλετε στο ίδιο ταψί με κάποιο κρέας απλά υπολογίστε το χρόνο ψησίματος για να προσθέσετε το κρέας ή τις πατάτες πρώτα, ώστε να είναι έτοιμα στον ίδιο χρόνο.
Εάν λοιπόν σας αρέσουν οι πατάτες σας έξτρα τραγανές δοκιμάστε αυτή την μοναδική συνταγή για πατάτες φούρνου λεμονάτες!
ΕκτυπωσηΤραγανές πατάτες φούρνου λεμονάτες συνταγή
Συστατικά
- 7 μεγάλες πατάτες, ξεφλουδισμένες
- 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 150ml ελαιόλαδο (3/4 της κούπας)
- 150ml νερό (3/4 της κούπας)
- 1 κ.σ. ρίγανη ξερή
- χυμός από 2 λεμόνια
- 1–2 κ.γλ. σιμιγδάλι
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200C.
- Για να προετοιμάσετε αυτή τη συνταγή για πατάτες φούρνου λεμονάτες κόψτε τις πατάτες κυδωνάτες και βάλτε τες σε ένα μεγάλο αντικολλητικό ταψί. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη συνταγή (μαζί και το νερό και το σιμιγδάλι) και ανακατέψτε τα. Περιχύστε τις πατάτες με το μίγμα και αλατοπιπερώστε καλά.
- Φουρνίστε τις πατάτες για 40 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ωραία χρυσαφένια κρούστα. Στη συνέχεια βγάλτε το ταψί με τις πατάτες από το φούρνο και κουνίστε τες λίγο να γυρίσουν, πασπαλίστε με λίγη ρίγανη και ξαναβάλτε στο φούρνο για άλλα 30-40 λεπτά. Σε περίπτωση που απορροφηθούν τα υγρά και το ταψί αρχίζει να στεγνώνει, προσθέστε 1/4 με μισή κούπα ζεστό νερό στο ταψί, προτού πάρουν το τελειωτικό τους χρώμα.
- Το μυστικό για αυτές τις έξτρα τραγανές λεμονάτες πατάτες φούρνου είναι να πασπαλίσετε με λίγο σιμιγδάλι, για να κανουν τέλεια χρυσαφένια και τραγανή κρούστα. Μη φοβηθείτε να τις παραψήσετε, θα γίνουν ακόμα πιο νόστιμες!
Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να προθερμαίνεις το φούρνο για να ψήσεις πατάτες ή άλλα λαχανικά! Τα λαχανικά δεν είναι ζύμες για να θέλουν απότομη θέρμανση. Πρόκειται για εντελώς άσκοπη σπατάλη.