Έξτρα τραγανές, χρυσαφένιες και πεντανόστιμες! Αυτή η συνταγή για πατάτες τηγανιτές φούρνου θα γίνει η αγαπημένη σας! Μια πανεύκολη συνταγή που θα ανεβάσει τις συνηθισμένες πατάτες σας σε άλλο επίπεδο!
Όλα ξεκίνησαν όταν ετοιμάζαμε ένα καλοκαιρινό μπάρμπεκιου με κλασσικές ελληνικές νοστιμιές για φίλους και συγγενείς. Η χωριάτικη σαλάτα, ο γύρος και οι πίτες ήταν έτοιμες. Η μυρωδιά από τα σουβλάκια και τα λουκάνικα στα κάρβουνα μας είχαν σπάσει τη μύτη. Αλλά κάτι έλειπε..
Οι πατάτες! Μερικές κλασσικές πατάτες τηγανιτές θα ήταν αρκετές, αλλά όχι σήμερα! Σήμερα θέλαμε κατι διαφορετικό και ιδιαίτερο, μια συνταγή για πατάτες που θα έκανε όλες τις άλλες πατάτες να μοιάζουν βαρετές, μια συνταγή για πατάτες που θα ενσωμάτωνε όλα τα ελληνικά μεσογειακά αρώματα και γεύσεις, αλλά ταυτόχρονα θα ήταν και υγιεινές.
Πατάτες τηγανιτές φούρνου – Tips
Για αυτή τη συνταγή, μπορείτε φυσικά αν θέλετε να τηγανίσετε τις πατάτες, ή να φτιάξετε ένα σούπερ υγιεινό πιάτο, που δε θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τις καλύτερες τηγανιτές πατάτες. Μπορείτε να φτιάξετε πατάτες τηγανιτές φούρνου! Το να φουρνίσετε τις πατάτες θα σας πάρει λίγο χρόνο παραπάνω αλλά σίγουρα θα σας ανταμείψει.
Ένα μυστικό όταν φτίαχνετε πατάτες τηγανιτές φούρνου είναι να βάλετε σε ένα ταψί με λαδόκολλα λίγο λάδι και να το προθερμάνετε στο φούρνο, πριν προσθέσετε τις πατάτες.
Με αυτό το κόλπο δε θα σας κολλήσουν οι πατάτες στο ταψί, που συμβαίνει πολύ συχνά όταν φτίαχνουμε πατάτες “τηγανιτές” φούρνου.
Επίσης, καλύψτε καλά τις πατάτες με ελαιολαδο για να γίνουν χρυσαφένιες και τραγανές. Κόψτε τις πατάτες όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα για να ψηθούν καλύτερα.
Και φυσικά το σημαντικότερο βήμα το γαρνίρισμα! Λίγη τριμμένη μαλακή φέτα, λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ζουμερή ντομάτα σε καρέ θα δώσει μια αναπάντεχη μεσογειακή νότα και θα μετρατρέψει τις ταπεινές πατάτες τηγανιτές φούρνου σε ένα ξεχωριστό πιάτο που μπορεί να σταθεί και από μόνο του.
Και για τελευταία πινελιά λίγη ρίγανη και χυμό από λεμόνι. Προσέξτε να μη χρησιμοποίησετε έξτρα αλάτι, γιατί η φέτα είναι ήδη αρκετά αλμυρή.
Εμπρός λοιπόν δοκιμάστε αυτήν την πιο υγιεινή εναλλακτική για πατάτες τηγανιτές στο φούρνο και συνοδέψτε με δροσιστικό τζατζίκι και σπιτικά καλαμάκια κοτόπουλο!
ΕκτυπωσηΤραγανές Πατάτες τηγανιτές φούρνου
Συστατικά
- 5 πατάτες, κομμένες σε μπαστουνάκια
- 150 γραμ. τυρί φέτα
- 1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 ντομάτα, κομμένη σε κυβάκια
- χυμός απο 1/2 λεμόνι
- 1 κ.γ. ρίγανη
- ψιλοκομμένος μαιντανός, για το γαρνίρισμα
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο ελαιόλαδο
Οδηγίες
- Για να φτιάξετε αυτήν την πανεύκολη συνταγή για πατάτες τηγανιτές φούρνου, ξεκινήστε προετοιμάζοντας τις πατάτες. Ξεφλουδίστε τις πατάτες και κόψτε σε μπαστουνάκια, όπως θα τις κόβατε για τηγάνι. Βάλτε τις πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ και γεμίστε με νερό, ώστε να καλύπτονται.
- Στρώστε σε ένα ταψί λαδόκολλα, ώστε να το καλύπτει, και προσθέστε πάνω στη λαδόκολλα 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο. Βάλτε το ταψί στο φούρνο και προθερμάνετε στους 200C.
- Μόλις προθερμανθεί ο φούρνος, στραγγίξτε τις πατάτες και στεγνώστε τες καλά. Βγάλτε το ταψί από τον φούρνο και τοποθετήστε τις πατάτες πάνω στη λαδόκολλα. Αλατοπιπερώστε καλά και πασπαλίστε τις πατάτες με ρίγανη. Ανακατέψτε λίγο τις πατάτες, ώστε να πάει παντού το λάδι και βάλτε λίγο ακόμα ελαιόλαδο αν χρειάζεται. Απλώστε τις πατάτες ομοιόμορφα πάνω στη λαδόκολλα, σε μια στρώση.
- Ψήστε τις πατάτες για περίπου 45-60 λεπτά, ανάλογα το μέγεθος, μέχρι να τραγανίσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Για να γαρνίρετε τις πατάτες τρίψτε τη φέτα, ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και κόψτε τη ντομάτα σε κυβάκια. Πασπαλίστε με τη ρίγανη και τον ψιλοκομμένο μαιντανό και στίψτε από πάνω λίγο λεμονάκι. Συνοδέψτε τις πατάτες τηγανιτές φούρνου με καλαμάκια κοτόπουλο και τζατζίκι. Καλή όρεξη!