Συστατικά
Κλιμακα
- 135 γρ. αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 230 γρ. ζάχαρη
- 4 μεσαία αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 870 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 24 γρ. ξηρή μαγιά σε σκόνη
- 110 γρ. χλιαρό νερό
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 3 γρ. μαστίχα
- 7 γρ. μαχλέπι
- 1 αυγό και 1 κ.σ. νερό, για το γλασάρισμα
- φιλέ αμυγδάλου για γαρνίρισμα
Για το σιρόπι (προαιρετικά)
- 150 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. νερό
Οδηγίες
- Για να ετοιμάσετε αυτή τη συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι, προσθέστε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό, μια πρέζα ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατέψτε. Τυλίξτε καλά το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε στην άκρη για 6-7 λεπτά, μέχρι να δράσει η μαγιά και να αρχίζει να φουσκώνει και να βγάζει φυσαλίδες. Προσέξτε το νερό σας να είναι χλιαρό και όχι καυτό, για να μη σκοτώσει τη μαγιά, ούτε κρύο γιατί θα πάρει πάρα πολύ ώρα να φουσκώσει το τσουρέκι. Το νερό θα πρέπει να έχει περίπου την ίδια θερμοκρασία με το δαχτυλό σας, οπότε τσεκάρετέ το βάζοντας μέσα το δάχτυλό σας. Αν δεν νιώθετε διαφορά στη θερμοκρασία τότε είναι στη σωστή θερμοκρασία.
- Χρησιμοποιήστε ένα γουδί ή ένα μούλτι για να χτυπήσετε τη μαστίχα και το μαχλέπι μαζί με λίγη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη κι αφήστε στην άκρη. (Αυτά τα δύο αρωματικά θα δώσουν στο πασχαλινό τσουρέκι τη χαρακτηριστική του γεύση και το άρωμα. Όμως προσέξτε μη βάλετε περισσότερη μαστίχα, απ’όση λέει η συνταγή γιατί θα πικρίσει το τσουρέκι.)
- Προσθέστε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα. Βάλτε σε χαμηλή φωτιά και ανακατέψτε το μείγμα, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφαιρέστε το μείγμα από τη φωτιά και ελέγξτε τη θερμοκρασία του. Το μείγμα θα πρέπει να έχει τη θερμοκρασία του δαχτύλου σας για να μή σκοτώσει τη μαγιά. Αν είναι πιο ζεστό αφήστε το λίγα λεπτά στην άκρη να κρυώσει.
- Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε το μείγμα με το βούτυρο και τα αυγά και ανακατάψτε καλά με ένα σύρμα. Προσθέστε το μείγμα της μαγιάς και ανακατέψτε με ένα σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Προσθέστε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, τη χτυπημένη μαστίχα και μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα βουτύρου-αυγών-μαγιάς από το βήμα 4. Χτυπήστε τα υλικά με το γάντζο του μίξερ αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι τα υλικά να αρχίσουν να ενώνονται. Στη συνέχεια χτυπήστε σε μέτρια-δυνατή ταχύτητα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει τα τοιχώματα του μίξερ. Σε αυτό το σημείο η ζύμη θα πρέπει να είναι πολύ μαλακή και κολλώδης, όπως στις φωτογραφίες παρακάτω. (Προσέξτε να μην προσθέσετε περισσότερο αλέυρι από αυτό που λέει αυτή η συνταγή για τσουρέκι, καθώς η ζύμη πρέπει να είναι πολύ μαλακή και όχι σφιχτή.)
- Καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και βάλτε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί τουλάχιστον (περίπου 2-3 ώρες). Αν το περιβάλλον είναι κρύο, προθερμάνετε τον φούρνο στους 30C, σβήστε τον και βάλτε μέσα το μπολ.
- Αφού φουσκώσει η ζύμη για το τσουρέκι, ξεφουσκώστε τη απαλά με τα χέρια σας και κόψτε σε 6 ίσες μερίδες. Θα φτιάξουμε δύο πασχαλινά τσουρέκια με τρεις πλεξούδες το κάθε ένα, οπότε θα χρειαστούμε 6 λωρίδες συνολικά. Πάρτε μια μερίδα από τη ζύμη σας και ρολλάρετέ τη λίγο με τα χέρια σας. Πιάστε τη λωρίδα από τις δύο άκρες με τα χέρια σας και τινάξτε τη πάνω κάτω για ανοίξει, σχηματίζοντας ένα χοντρό σκονί, όπως στις φωτογραφίες. Αυτή η τεχνική θα βοηθήσει τα πασχαλινά τσουρέκια να αποκτήσουν τη χαρακτηριστική ινώδη υφή τους. Ανοίξτε άλλες δύο λωρίδες με τον ίδιο τρόπο και πλέξτε το τσουρέκι σε πλεξούδα. Μεταφέρετέ το σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για να φτιάξετε το δεύτερο τσουρέκι. Αφήστε τα τσουρέκια σας να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 1 ώρα ή και περισσότερο, μέχρι να διπλασιατουν σε μέγεθος, όπως στις φωτογραφίες.
- Σε ένα μικρό μπολάκι προσθέστε ένα αυγό και 1 κ.σ. νερό και χτύπηστε το με ένα πιρούνι. Με ένα πινέλο αλλείψτε απαλά τα τσουρέκια από πάνω, προσέχοντας να μην τα ξεφουσκώσετε, διακοσμήστε με φιλέ αμυγδάλου και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160C για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα και είναι φουσκωτά.
- Για να γίνουν πιο ζουμερά τα τσουρέκια σας μπορείτε να τα γλασάρετε με λίγο σιρόπι. Λίγο πριν βγάλετε τα τσουρέκια από το φούρνο ετοιμάστε το σιρόπι σας. Σε ένα κατσαρολάκι προσθέστε τη ζάχαρη και το νερό, φέρτε σε βρασμό και αφήστε να βρασει για 2-3 λεπτά. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη βγάλτε το σιρόπι από τη φωτιά και περιχύστε με μια κουτάλα το σιρόπι σιγά σιγά πάνω από τα ζεστά τσουρέκια.
- Αφήστε τα πασχαλινά τσουρέκια να κρυώσουν τελείως και τυλίξτε τα καλά με πλαστική μεμβράνη. Διατηρήστε τα 5-7 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Καλό Πάσχα!