Εκτυπωση
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Συνταγή παραδοσιακός μπακλαβάς με καρύδια

Παραδοσιακός μπακλαβάς με καρύδια συνταγή

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews

Συστατικά

Κλιμακα

Για τον μπακλαβά

  • 30 φύλλα κρούστας
  • 500 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα (ή ανάμεικτα καρύδια και φιστίκια)
  • 2 κ.γλ. κανέλα, τριμμένη
  • 2 κ.γλ. γαρύφαλλο, τριμμένο
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 300 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • ολόκληρα γαρύφαλλα για το γαρνίρισμα

Για το σιρόπι

  • 580 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 80 γρ. γλυκόζη ή μέλι
  • φλούδες από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
  • 1 στικ κανέλας

Οδηγίες

  1. Για να ετοιμάσετε αυτή τη συνταγή για μπακλαβά με καρύδια, ξεκινήστε λιώνοντας το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μη το κάψετε. Με ένα πινέλο βουτυρώστε καλά τον πάτο και τα πλαινά ενός ταψιού. (Για αυτή τη συνταγή για μπακλαβά θα χρειαστείτε ένα ταψί περίπου 30*40). Ξεκινήστε να στρώνετε τα φύλλα στον πάτο του ταψιού για να σχηματίσετε τη βάση του μπακλαβά. Στρώστε τα φύλλα ένα ένα, ραντίζοντας το κάθε ένα με λιωμένο βούτυρο.
  2. Ετοιμάστε τη γέμιση για τον μπακλαβά. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, την κανέλα και το γαρύφαλλο. (Τους ξηρούς καρπούς τους θέλουμε ψιλοκομμένους αλλά όχι σκόνη).
  3. Στρώστε τη γέμιση πάνω από τη βάση με τα φύλλα και συνεχίστε να στρώσετε τα υπόλοιπα φύλλα πάνω απο τη γέμιση με την ίδια διαδικασία που κάνατε και για τη βάση του μπακλαβά. Στρώνετε ένα κάθε φορά και ραντίζετε με λιωμένο βούτυρο. Βάλτε το τελευταίο φύλλο και περιμετρικά πατήστε και γυρίστε τις άκρες προς τα μέσα με τη βοήθεια του πινέλου. Ραντίστε το πάνω φύλλο με αρκετό βούτυρο.
  4. Βάλτε τον μπακλαβά στο ψυγείο για 15 λεπτά να παγώσει το βούτυρο γαι να τον χαράξετε πιο εύκολα σε κομμάτια. Βγάλτε τον μπακλαβά από το ψυγείο και χαράξτε τον με ένα κοφτερό μαχαίρι μέχρι κάτω. Τοποθετήστε στο κέντρο κάθε κομματιού ένα ολόκληρο γαρύφαλλο και ραντίστε την επιφάνεια με λίγο κρύο νερό.
  5. Ψήστε τον μπακλαβά σε προθερμασμένο φούρνο στους 150C για 1 ½ με 2 ώρες, μέχρι να γίνει το φύλλο τραγανό και χρυσαφένιο.
  6. Πέντε λεπτά πριν βγάλετε τον μπακλαβά από το φούρνο ετοιμάστε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε τα υλικά για το σιρόπι και φέρτε σε βράσμο. Βράστε το σιρόπι για 2 λεπτά μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Όταν βγάλετε τον μπακλαβά από το φούρνο σιροπιάστε τον με το ζεστό σιρόπι. Ρίξτε το σιρόπι σιγά σιγά αφήνοντας λίγο χρόνο να απορροφηθεί η κάθε κουταλιά.
  7. Αφήστε τον μπακλαβά να κρυώσει τελείως και το σιρόπι να απορροφηθεί πριν τον σερβίρετε. Καλή σας όρεξη!